Detectii.ro

Descoperiri facute in Romania cu ajutorul detectoarelor de metale.

Resturi IAR80 cu nr 293, doborât 1944

Adăugat de ferdinand

0 comentarii

Predat către IGSU-IGPR

  • Orașul Întorsura Buzăului, România
Contactați autorul listării

Contactați autorul listării descoperitorul

Pentru a cere informații despre listării, completați formularul de mai jos pentru a trimite un mesaj listării descoperitorului.


Resturile avionului de vânatoare IAR80 nr 293, doborât de „ACA”-ul german lângă Intorsura Buzăului la 29.08.1944. Localizat cu ajutorul unui martor al incidentului. L-am înregistrat pe bătran povestind cum Sl.Av Florentin Alexandru a atacat tragând în razmut aglomerarea de trupe germane din zona gării, provocând distrugeri şi foarte multe victime. Aviatorul român a incercat un al doilea atac în picaj, moment în care câteva tunuri anti-aeriene(ACA) germane au tras lovindu-l în motor. Pilotul s-a paraşutat , fiind luat prizonier de germanii veniţi după el într-o motocicletă „cu trei roţi”. Avionul s-a prăbuşit în dealul din zona tunelului CFR, sfărmându-se la impact. Bucăţile mari, rămase la suprafaţă, au fost luate de localnici şi recuperate/confiscate de securitate în anii 50-60.
Între resturi, am avut ocazia enormă să descopăr şi una din placuţele de identificare ale avionului, unde apare ultima revizie a aparatului „05.44”.
Pilotul a ajuns prizonier în Austria, a supravieţuit războiului şi a lucrat la Tarom până la pensionare.
Piesele vor fi donate unui muzeu dedicat aviaţiei româneşti din perioada WW2, proiect demarat ce urmează a fi finalizat în 2015.

Adaugă comentariu tău

Vă rugăm autentificare pentru a adăuga comentariu.

Detectii.ro – un proiect realizat de Asociatia Pro Detectie
Sari la bara de unelte