Depozit de unelte de fier , antice
2 comentarii
Predat către Muzeul Judeţean Mureş
- judeţul Mureş
Metal: Fier
Adancimea de recuperare: + 30 cm
Marca Detector : Garrett
Depozit de unelte de fier , antice (tipologie dacică) , format din : nicovală în formă de trunchi de piramidă , nicovală în formă de „T” , punctator , ciocan , topor cu aripioare , 2 cleşti de apucare a obiectelor rotunde , respectiv plate
iunie 4, 2014
Pfff, cu riscul sa fiu catalogat nesimtit, mi-a venit in minte (ratacita, desigur...) un citat celebru:
"Prejudecata este o pluta pe care mintea naufragiata se urca si vasleste spre siguranta".
Imi cer scuze, nu va cunosc, poate aveti merite deosebite in domeniu, dar va rog sa ma credeti...sunt omul cel mai sincer si spontan de pe planeta.
Toate cele bune si maxime felicitari pentru descoperire!
mai 10, 2014
Din păcate depozitul este relativ inutil ca sursă de informație istorică.
În ce context au fost descoperite? erau toate la un loc?, în ce poziție? astea sunt toate piesele sau au mai existat și fragmente mai mici? În depozit erau doar piese metalice sau exista și ceramică, oase etc? Care era/este relația depozitului su alte (posibile sau existente) structuri antropice? Și multe alte detalii care ar fi putut articula povestea acestor artefacte într-un scenariu verosimil.
Așa avem niște unelte și atât.
Cu tot respectul trebuie să spun că deși descoperirile pot fi importante, validarea lor ca document istoric este dată nu atât de forma fizică a obiectului, cât de universul în care a zăcut sutele de ani. Cu cât este mai vechi cu atat este mai important contextul.
Filmați, fotografiați și măsurați tot, ca arheologii sa poata extrage aceste date. E un început pentru normalizarea relațiilor dintre detectoriști si lumea academica
Domnule Borangic ("Dada Mamusa").Inainte de a concluziona nefast : "Din păcate depozitul este relativ inutil ca sursă de informație istorică." si "avem niste unelte si atat" , puteati sa ma intrebati punctual despre aceasta descoperire si va raspundeam cu placere.In 7 ani de colaborare cu arheologii stiu ce inseamna un context al unei descoperiri , fie ea si cu detectorul de metale.Filmez , fotografiez si masor ceea ce gasesc , spre inlesnirea cercetarilor de specialitate.Depozitul de unelte l-am descoperit la o mica distanta de o importanta si inedita asezare civila romana , la adapostul unui turn roman de asemenea inedit , cu o sustinuta prezenta militara , toate descoperite de mine cu ajutorul celor ce m-au insotit in acele zone.Bineinteles echipa de arheologi de la Muzeul Judetean Mures , cunoaste locatia si amanunte privind descoperirea depozitului precum si contextul.Prezenta pagina web a fost creata ca o baza de date , adapostind imagini ale celor descoperite cu un minim de informatii.Ceea ce nu inseamna ca informatii suplimentare nu exista.Ele trebuiesc solicitate daca doriti , fara a pune sub semnul intrebarii pedanteria si responsabilitatea descoperitorului.Cu siguranta , ca un bun cunoscator al perioadei de provenienta , deja ati identificat fiecare obiect al depozitului si anume : un topor de lupta cu aripioare rotunjite , ciocan , punctator , nicovala in forma de trunchi de piramida , nicovala in forma de "T" , cei 2 clesti , respectiv unul pentru apucarea pieselor plate si inguste si celalalt pentru apucarea pieselor rotunde.Apropo , am facut fotografii pieselor in situ , dar si individual , editate cu cote in milimetri.Acestea din urma le voi uploada aici in minutele urmatoare.
"Digger" (Pop Iuliu-Cristinel)
Vă rugăm autentificare pentru a adăuga comentariu.