Detectii.ro

Descoperiri facute in Romania cu ajutorul detectoarelor de metale.

Complex de morminte dacice

Adăugat de ferdinand

0 comentarii

Predat către Muzeul Judeţean de Istorie Braşov

  • Brașov, România

Metal: Fier

Adancimea de recuperare: 10-20 cm

Marca Detector : Garrett

Contactați autorul listării

Contactați autorul listării descoperitorul

Pentru a cere informații despre listării, completați formularul de mai jos pentru a trimite un mesaj listării descoperitorului.


Arh. Lucica Savu, Muzeul de Istorie Braşov:

“În data de 26 mai 2014 am primit o înştiinţare telefonică referitoare la descoperirea, cu ajutorul detectoarelor de metale, a unui număr de şase fibule (una din argint tipul cu noduri, fragmentară, şi cinci din fier). Ca urmare ne-am deplasat de urgenţă la faţa locului pentru a gestiona situaţia.

Am constatat că este vorba despre un perimetru de cca 220 mp în care cei doi detectorişti au descoperit mai multe materiale. În acelaşi punct cu două dintre fibule cei doi detectorişti au identificat doi pinteni din fier, o pafta fragmentară precum şi fragmente ceramice din trei vase, cenuşă si oase fragmentare.
Celelalte patru fibule au fost recuperate din diferite puncte ale perimetrului, de la adâncimi cuprinse între 16-20cm.
Am procedat la recuperarea, în regim de urgenţă, a întregului material descoperit şi a contextului arheologic, în măsura în care acest lucru a mai fost posibil. Fibulele descoperite împreună cu pintenii şi paftaua par să constituie părţi ale echipamentului unui călăreţ. Indiciile referitoare la datarea complexului, oferite de către piesele amintite, coroborate cu cele oferite de tipologia ceramicii descoperite conduc spre încadrarea cronologică a complexului, cel mai probabil în secolele III – II a. Chr.
Considerăm că în arealul de 200 mp amintit este posibil să fie amplasat un complex funerar, mai precis despre un grup de morminte de incineraţie fapt care a condus la pornirea demersurilor legale pentru declararea acestuia „zonă cu patrimoniu arheologic reperat”.
La o distanţă de cca. 800 m de locul descris anterior, tot cu ajutorul detectoarelor de metale, a fost descoperit un pumnal de tip sică împreună cu câteva fragmente ceramice şi oase fragmentare care par să facă parte dintr-un posibil mormânt de războinic. Referitor la datarea acestuia nu ne pronunţăm cu certitudine, urmând a reveni cu date în momentul în care vom reuşi cercetarea acestuia.

Toate obiectele descoperite au fost predate de către cei 2 detectoristi Muzeului de Istorie Braşov.”

Adaugă comentariu tău

Vă rugăm autentificare pentru a adăuga comentariu.

Detectii.ro – un proiect realizat de Asociatia Pro Detectie
Sari la bara de unelte